Bästa kattsanden

Kattsand och kattströ är en förbrukningsvara som kattägare måste köpa. Utbudet är enormt stort så det är svårt att veta vilken kattsand som är bäst. Vi vill slå ett slag för hälsa och miljö för dig och din katt när vi här går igenom kraven på en bra kattsand.

 

Högt ställda krav på bra kattsand

Det är i kattsanden eller kattströt som katten gör sina toalettbehov. Du som kattägare vill gärna att det inte ska lukta och det ska dessutom vara lätt att tömma, rengöra och byta sand eller strö.

För både din och kattens skull är det ju dessutom bra om sanden är fri från farliga kemikalier och även inte bidrar till miljöproblem. När man har alla dessa krav på en produkt kan det vara svårt att hitta rätt - den bästa kattsanden!

Kattsand av bentonitlera inte bästa valet för miljön

Bentonitlera är en råvara som använts väldigt mycket för att tillverka kattsand. Det är över hälften av all kattsand som säljs i Sverige som är gjord av denna lera. När leran är förbrukad så slängs den vanligtvis i vanliga, brännbara hushållssopor.

På förbränningsanläggningen så kommer dock bentonitleran att bli kvar, för den går inte att elda upp. Konsekvensen blir att vi får ett kontinuerligt växande sopberg av kattsand.

bästa kattsanden, katt, klänypa, lukt

En annan miljöaspekt är att den här leran sällan bryts i närmiljö utan måste transporteras långa sträckor i världen. Bättre är det då att använda lokalproducerad kattströ, och som dessutom går att kompostera eller bränna upp.

På vilket sätt är miljövänliga alternativ på kattströ bäst?

Det finns produkter som är gjorda på olika typer av växtfibrer. De kan också bilda klumpar, vilket är det som gör tömningen av kattlådan lättare. Worlds Best Cat Litter är kattströ gjord på majs, som faktiskt är rätt bra på att ta bort kisslukt. Den kan ha en lätt doft när den precis blivit blöt, men torkar ganska fort.

En annan fördel med växtbaserade kattströ är att de dammar mindre än lera. Du har säkert märkt det när du häller ner ny kattsand i lådan, att det virvlar upp en del damm. Det är ju något som sker även när katten är där och har kissat, och krafsar i sanden.

Men allt är inte guld och gröna skogar med den miljövänliga kattsanden som finns att köpa idag. Klumpbildande förmågan är tyvärr inte riktigt lika bra som för bentonitleran.

Klumparna blir inte lika hårda utan kan vara lösa, större och faller lättare sönder. Du som kattägare kommer att få anstränga dig lite mer när det är dags för sanering. Men visst ställer du upp för din katts miljö och jordklotet?

Kattströ gjord på majs

 • World's Best Cat Litter 12,7 kg

  World's Best Cat Litter 12,7 kg
  Klumpbildande kattströ av majs 12,7 kg!World's Best Cat Litter använder den koncentrerade kraften av majs för att hjälpa dig och din katt att använda mindre strö och
 • World's Best Cat Litter 6,35 kg

  World's Best Cat Litter 6,35 kg
  Klumpbildande kattströ av majs 6,35 kg!World's Best Cat Litter använder den koncentrerade kraften av majs för att hjälpa dig och din katt att använda mindre strö och
 • World's Best Cat Litter 3,18kg

  World's Best Cat Litter 3,18kg
  Klumpbildande kattströ av majs!World's Best Cat Litter använder den koncentrerade kraften av majs för att hjälpa dig och din katt att använda mindre strö och att hå
 • World´s Best Cat Litter 6,35 kg

  World´s Best Cat Litter 6,35 kg
  Kattsand som är majsbaserad, helt naturlig och utan tillsatta kemikalier. Den är miljövänlig och biologisk.

Kattsanden tillverkad med träfiber

Träfibrer i form av krossade pellets är bra på att bilda klumpar och absorberar även lukt. Man kan slänga förbrukad träfibersand i hushållsopor eller kompost.

 • Cats best Ökoplus 10 liter

  Cats best Ökoplus 10 liter
  Klumpbildande kattströ av organisk träfiber!Ökoplus är en typ av krossad pellets som ser ut som grovkornig sand och som klumpar precis som vanlig kattsand. Ökoplus bi
 • Cat´s Best Original 5 L

  Cat´s Best Original 5 L
  Cat´s Best Original är en klumpbildande kattsand av rent organiskt träfiber med en naturlig och behaglig doft.
 • Cat´s Best Original 40 L

  Cat´s Best Original 40 L
  Cat´s Best Original är en klumpbildande kattsand av rent organiskt träfiber med en naturlig och behaglig doft.
 • Cat´s Best Original 10 L

  Cat´s Best Original 10 L
  Cat´s Best Original är en klumpbildande kattsand av rent organiskt träfiber med en naturlig och behaglig doft.

Kattströ innehållande grässorter

Softcat Eko är en 100% förnybar kattströs om beter sig lite som kattsand och bildar klumpar lätt. Den är tillverkad av grässorter som är oerhört snabbväxande. Det här är en 100% biologiskt nedbrytbar kattsand med bara vegetabiliska fibrer.

 • SoftCat 17 liter Eko kattsand

  SoftCat 17 liter Eko kattsand
  100 % förnybara vegetabiliska fibrerSoftCat är en alldeles ny favorit i Supercats testpanel, ett lättvikts-kattströ som beter sig som sand, ser ut som sand och klumpar
 • SoftCat 9,5 liter Eko kattsand

  SoftCat 9,5 liter Eko kattsand
  Klumpbildande kattströ - 100% vegetabiliska fibrerSoftCat är en alldeles ny favorit i Supercats testpanel, ett lättvikts-kattströ som beter sig som sand, ser ut som sa