Mot plack & tandsten hos katt

Har din katt drabbats av tandsten och plack en eller flera gånger? Kanske beror det på kosten eller att munhygienen sköts dåligt. Här finns produkter som kan hjälpa mot plack och tandsten hos husdjur.

Populärt inom mot plack & tandsten hos katt

 • Virbac Vet Aquadent Fr3sh (500 ml)

  Virbac Vet Aquadent Fr3sh (500 ml)
  Rengöring av tänderna via dricksvattnet. Virbac Vet Aquadent Fr3sh är en välsmakande vätska som tillförs hundens eller kattens dricksvatten. Hjälper till att bekämpa plack, tandsten och dålig andedräkt.Innehåller Xylitol, som hjälper till att förebygga binding av kalcium och därmed bildning av tandsten.Tillförs din hund eller katts dricksvatten, till 250ml vatten tillförs 1 tesked (5ml) Vet Aquadent. Man rekomederar att man vänjer djuret långsamt till smaken av Vet Aquadent. Dricksvattnet bör bytas ut en gång om dagen. Varje gång djuret dricker, blir munnen automatiskt rengjord och uppfriskad. Detta är ett veterinärprodukt som är tänkt att utgöra en del i en behandling och bör därför endast användas på veterinärs direkta inrådan. Så länge ditt djur använder denna produkt rekommenderas att du söker veterinärvård minst var sjätte månad. Om ditt djurs hälsotillstånd försämras under tiden bör du omgående söka veterinärrådgivning.AnvändningMotverkar och förebygger uppkomsten av plack och tandsten Motverkar och förebygger illaluktande andedräkt Smaklig lösning som är enkel att använda Bruksanvisning Lösningen tillsätts till hundens eller kattens dricksvatten.Långsam tillvänjning rekommenderas.Börja med startdosen 2,5 ml/ 0,5 l vatten för att under de första 2 veckorna för att sedan öka dosen till 10 ml/ 0,5 l vatten.
 • Powder Cat 40 g

  Powder Cat 40 g
  Tand- & munhälsa på katt - Cat PlaqueOff med godare smak för katt. Plack, tandsten, tandköttsinflammation och tandlossning hos katter. Kosttillskottet PlaqueOff Cat som förebygger uppkomsten av plack & tandsten hos katt. PlaqueOff Animal Cat från biodistra motverkar tandsten, ger katten bättre andedrät & ett friskt tandkött. Plaque Off Cat är 100 % naturligt algpulver som strös på kattmaten. Swedencare PlaqueOff Animal Cat
 • Bucacat Tandpasta 45 g

  Bucacat Tandpasta 45 g
  Mun & tandhygien för katt - Bucadog är en enzymbaserad tandpasta till katt. Välsmakande pasta som bäst används efter tandstensborttagning för att motverka uppkomsten av ny tandsten. Bucacat fäster på tänderna & tandköttet, löser upp placken & hämmar de bakterier som ger upphov till ny plack. Samtidigt förbättras andedräkten.
 • Clean Teeth OralCare Gel Cat 59 ml

  Clean Teeth OralCare Gel Cat 59 ml
  TropiClean Fresh Breath Oral Care Clean Teeth Gel for Cats stöder din katts munhälsa och ger dem frisk andedräkt - ingen tandborstning krävs! Välsmakande gel med mintsmak hjälper till att säkert och effektivt ta bort plack och tandsten, samtidigt som tandkrämen fräschar upp andedräkten. Verkar omedelbart. Reducerar plack & tandsten & skyddar tänder & tandkött.

Fler tips på mot plack & tandsten hos katt

 • Fresh Breath Dental Health Solution for Cats 473 ml

  Fresh Breath Dental Health Solution for Cats 473 ml
  Att rengöra ditt husdjurs tänder handlar om mer än att bara få deras pärlvita att gnistra - det är ett viktigt steg i deras allmänna hälsa och välbefinnande. Med TropiClean Fresh Breath Dental Health Solution för katter kan katter dra nytta av dagligt skydd mot plack och tandsten, helt enkelt genom att dricka från sin vattenskål. Det är bara att dosera rätt mängd i kattens vattenskål och din katt kommer få rena tänder och frisk andedräkt - ingen borstning behövs!
 • Platinum Classic Vårdande och Rengörande Munspray 65 ml

  Platinum Classic Vårdande och Rengörande Munspray 65 ml
  Platinum Classic Vårdande och Rengörande Munspray för Hundar och KatterMed Platinum Classic Vårdande och Rengörande Munspray kan du enkelt och effektivt rengöra din hund eller katts tänder och förebygga uppkomsten av plack och tandsten.Munsprayen innehåller högkvalitativa citrusfröextrakt och örter som har en bakteriedödande effekt och mjukar upp tandsten så att den kan avlägsnas. Den är säker att svälja av misstag. Munsprayen är enkel att använda och ger optimala resultat när den används två gånger om dagen.Så använder du Platinum Classic Vårdande och Rengörande Munspray för Hundar och KatterSpraya munsprayen direkt på hunden eller kattens tänderLåt den verka i minst 30 sekunder. Undvik att mata eller ge din hund eller katt vatten strax före och minst 10 minuter efter behandlingen.På bara 3 till 8 veckor kan du oftast se resultat med Platinum Classic Vårdande och Rengörande Munspray. Munsprayen kan effektivt ta bort tandsten och förhindra att ny tandsten bildas. Din katt och hund får en friskare och fräschare mun och ofta även förbättrad andedräkt!Nyckelfunktioner hos Platinum Classic Vårdande och Rengörande Munspray:Effektivt tar bort plack och tandsten Förhindrar uppkomsten av nya beläggningarFresh and minty breath Neutraliserar dålig luktSäker att svälja av misstagGodkänd för mänsklig konsumtionEnkel att använda Lämplig för alla hundraserViktiga anmärkningar: OralClean+Care kan inte användas för att ta bort missfärgningar! Efter 1 till 2 veckor kan tandsten uppstå svullet. Behandlingstiden kan variera beroende på mängden plack, tandsten, ålder, ras.
 • Svenska Djurapoteket Anti Plack 335 g

  Svenska Djurapoteket Anti Plack 335 g
  Svenska Djurapoteket Anti Plack 335 gDetta kosttillskottet hjälper till att motverka uppkomsten av plack, tandsten och dålig andedräkt både hos hundar och katter! Tillskottet är i form av ett pulver vilket gör det mycket enkelt att dosera och servera till ditt djur - du strör det helt enkelt över maten.Svenska Djurapoteket Anti Plack innehåller blåstång (fucus vesiculosus), korallkalk, C-vitamin och zink. Blåstång och korallkalk är bra för tänderna, C-vitamin är bra för tandköttet och zink verkar bakteriedödande och kan hjälpa till att öka salivproduktionen. Med en bra salivproduktion minskar risken för tandproblem.Svenska Djurapoteket Anti Plack motverkar att nya beläggningar bildas på kattens eller hundens tänder.Viktigt att tänka på:Tillskottet rekommenderas inte till djur under 1 år gamla eftersom det innehåller jodTillskottet ska inte ges till djur med sköldkörtelrubbningarDosmått medföljer i burken, men tänk på att det kan glida ned i pulvret och vara svårt att se vid första anblickKom ihåg att kosttillskott inte kan ersätta veterinärbehandling eller en balanserad kost. Konsultera din veterinär om du är osäker på vad som är bäst för ditt djur.Regelbunden tandborstning minskar risken för parodontit, tandlossning, inflammationer, tandsten och plack. Det motverkar också dålig andedräkt och bakterietillväxt. Många kosttillskott kan förbättra hundens eller kattens munhälsa, men inget kan ersätta den mekaniska funktionen i just tandborstning!
 • Platinum Forte Munvårdande och Rengörande Spray 65 ml

  Platinum Forte Munvårdande och Rengörande Spray 65 ml
  Platinum Forte Munvårdande och Rengörande Spray 65 ml - För hundar och KatterHälsosamma tänder och tandkött är viktigt för din katt och hunds välbefinnande. Men att hålla hundens tänder rena och friska kan vara en utmaning. Platinum Forte Munvårdande och Rengörande Spray är en effektiv och säker lösning som hjälper dig att hålla din katt och hunds tänder i toppskick.Sprayen innehåller en unik blandning av högkvalitativa ingredienser som har en antibakteriell och antiinflammatorisk effekt. Den mjukar upp plack och tandsten, vilket gör det lättare att ta bort dem. Sprayen hjälper också till att förebygga tandköttsinflammation och dålig andedräkt.Sprayen är enkel att använda. Spraya bara den direkt på hundens tänder och låt den verka i minst 30 sekunder. Undvik att mata eller ge din hund vatten strax före och minst 10 minuter efter behandlingen.Här är några specifika fördelar med Platinum Forte Munvårdande och Rengörande Spray:Hjälper till att avlägsna plack och tandstenLindrar tandköttsinflammationFörebygger dålig andedräktSäker att svälja av misstagGodkänd för mänsklig konsumtionEnkel att användaLämplig för alla katt- och hundraserPlatinum Forte Munvårdande och Rengörande Spray är en effektiv och säker lösning för katt och hundtandvård. Den är enkel att använda och ger snabba resultat.
 • Better Pets Dental Plus (300 g)

  Better Pets Dental Plus (300 g)
  Better Pets, Dental Plus - Motverkar dålig andedräkt hos hund och katt Better Pets Dental Plus är en exklusiv kombination av alger, vitaminer och mineraler som motverkar plack, tandsten och dålig andedräkt, samt stärker emalj och tandkött och motverkar inflammationer.Better Pets Dental är ett pulver som enkelt blandas med maten och tillför en lukt och smak som djuret uppskattar. Dental Plus finns i storlekarna 80 gram och 300 gram. Better Pets Dental Plus kan ges från 12 månader och rekommenderas till hund eller katt med dålig andedräkt och tandstensproblematik. Kombinationsprodukt för god munhälsa Högdoserad med C-vitamin Rekommenderas till hund och katt med tandsten och dålig andedräkt Innehåller kelp, kalcium, vitamin C & D, zink, selen samt MCT-fett Från 12 månaderFinns i två storlekar: 80 g och 300 gPassar både hund och kattIngredienser och fördelar med Better Pets Dental PlusBetter Pets Dental Plus är en exklusiv kombination av kelp, kalcium, vitamin C & D, zink, selen samt MCT-fett. Denna mix utav alger, vitaminer och mineraler motverkar plack, tandsten och dålig andedräkt samt stärker emalj och tandkött samt motverkar inflammationer. Better Pets Dental Plus innehåller kelppulver från knöltång (Ascofyllum nodosum) som växer i undervattenskogar på havets botten.Kelp har mängd positiva egenskaper samt ett naturligt innehåll av jod, som hjälper kalciumomsättning. Dental Plus innehåller korallkalk, med ett naturligt innehåll av kalcium, som stärker emalj och tänder samt ger en mängd andra positiva egenskaper för bland annat benstomme, muskler, blodet och matsmältningen.Vitamin D förbättrar upptaget av kalcium, men stärker även emalj, tänder och benstomme. För att förbättra upptaget av vitamin D, är fett tillsatt i form av nyttigt MCT-fett från kokosnöt.Dental Plus innehåller en extra hög dosering av vitamin C, då det stärker tänder och ger ett välmående tandkött genom att stödja kollagenbildningen.Better Pets Dental Plus har även zink tillsatt, som ingår i en mängd olika tandvårdsprodukter. Zink motverkar syraangrepp och dålig andedräkt samt hjälper salivproduktionen, som i sin tur rengör tänderna. Zink stöttar även benstomme, immunförsvar, syn, hud, hår och klor.Dental Plus innehåller även selen som stärker immunförsvaret och motverkar inflammationer samt hjälper päls och klor. Selen bidrar även till en normal sköldkörtelfunktion.Ska ej ges i samband med Better Pets Kelp Plus, då båda produkterna innehåller kelp och selen.
 • Aptus Bucadog Tandpasta

  Aptus Bucadog Tandpasta
  EgenskaperEnzymbaserad tandpasta för hundar som upprätthåller jämvikten i munnens normala mikroflora genom ett flertal enzymer som stärker munnens eget rengöringssystem. Fäster på tand och tandkött.AnvändningFörhindra dålig andedräktMinska tillväxten av plackMotverka uppkomsten av tandstenFörebygga tandköttsinflammation och tandlossning Bruksanvisning Bucadog tandpasta skall appliceras en gång om dagen. Stryk ut pastan längs med tandköttsranden där pastan sakta smälter och blandar sig med saliven (applikator medföljer i förpackningen). Liten hund 2 cm pasta per dagHund under 20 kg 5 cm pasta per dagHund över 20 kg 10 cm pasta per dagBästa effekt uppnås om tandytorna är fria från beläggningar innan första behandlingstillfället. Desto längre tid i munnen desto bättre. Kontakta veterinär om tänderna behöver rengöras från tandsten.
 • Vet’s Best Clean Teeth Finger Pads 50-pack

  Vet’s Best Clean Teeth Finger Pads 50-pack
  Fingerpads som hjälper dig att enkelt rengöra din hund- eller katts tänder. Padsen är fuktiga med en smak av mint.Träs direkt på önskat finger, enkelt att rengöra din väns tänder då du kan känna varje tand och går runt för att gå extra rent. Gnugga på tänder och tandkänt med små cirkulära rörelser. Byt ut paden vid behov och släng den sedan i sopsorteringen. Perfekt på djur som har mindre mun eller helt enkelt inte gillar tandborstar.  Att borsta tänderna på din hund eller katt har många fördelar, och det är aldrig för sent att börja! Regelbunden tandborstning minskar risken för parodontit, tandlossning, inflammationer, tandsten och plack. Det motverkar också dålig andedräkt och bakterietillväxt. Många kosttillskott kan förbättra hundens eller kattens munhälsa, men inget kan ersätta den mekaniska funktionen i just tandborstning! 
 • Platinum Rengörande och Vårdande Mungel Classic 120 ml, Hund och Katt

  Platinum Rengörande och Vårdande Mungel Classic 120 ml, Hund och Katt
  Platinum Rengörande och Vårdande Mungel för Hundar och Katter, Classic 120 mlPlatinum OralClean+Care Gel Classic hjälper till att avlägsna tandsten hos katter och hundar. Tandgelen är naturlig, effektiv och enkel att använda.Tar bort och förebygger tandsten.Kan lindra tandköttsinflammation hos hundar och katter.Avlägsnar orenheter som kan vara grunden till dålig andedräkt.Skadar inte den känsliga tandemaljen.100 % naturlig lösning för husdjurets munhygien.Platinum OralClean+Care Gel Classic-tandvårdsgel innehåller citrusfruktextrakt, som används i naturläkemedel på grund av deras antibakteriella egenskaper. Citrusfruktextrakt, tillsammans med eteriska örtoljor, rengör tänderna.Citrusfruktextrakt utvinns från frön, så det är inte surt, och det används inga syror för att ta bort tandsten. Platinum OralClean+Care Gel Classic skadar inte den känsliga tandemaljen och är säkert att använda. Ingredienserna är naturliga och uppfyller livsmedelssäkerhetskraven.Hur fungerar Platinum Rengörande och Vårdande Mungel Classic 120 mlEfter att ha börjat använda produkten löses bakteriebeläggningen på tänderna gradvis upp, och plack lossnar försiktigt. Naturliga aktiva ingredienser tränger djupt in i tandköttsfickorna, minskar eventuell tandköttsinflammation och lindrar smärta. Den dåliga andedräkten hos hundar och katter försvinner inom några dagar.Vid regelbunden användning skyddar Oral Clean + Care tänderna och förhindrar ansamling av plack och bildning av tandsten. Om ditt husdjur har mycket tandsten, välj Oral Clean + Care FORTE. Den innehåller samma ingredienser och aktiva ämnen som CLASSIC-versionen, men i högre koncentrationer – du får bättre effekt med samma dos. Forte-versionens starkare smak och mintdoft kan kräva en viss vänjningsperiod, till skillnad från CLASSIC-versionen.Användning:Krama ut gel på fingret och applicera på utsidan av överkäkens tänder. Gelén sköljs inte bort. Ge inte husdjuret mat eller vatten 30 minuter före och efter behandlingen.Det rekommenderas att använda gelen två gånger om dagen för att ta bort tandsten, helst på morgonen och kvällen.För att förebygga tandsten och dålig andedräkt är den rekommenderade användningsfrekvensen varannan eller var tredje dag.Avlägsnandet av tandsten tar vanligtvis 3-8 veckor. Behandlingslängden kan variera beroende på husdjurets ålder, ras, ärftliga tendenser och näring.Observera: Oral Clean + Care-produkter är inte avsedda för att ta bort missfärgningar.Vad är tandsten och parodontit hos hundar och katter?Tandsten är ett hårt, brunaktigt eller gult skikt på tändernas yta som inte försvinner genom att borsta. Tandsten bildas när salivens mineraler blandas med plack.Plack är en mjuk beläggning på tändernas yta, bestående av saliv, matrester, bakterier och deras metaboliska produkter. Om plack inte avlägsnas, kommer salivens mineraler gradvis att hårdna den till tandsten. Tandsten i sig orsakar inte infektioner, utan bakterier fäster på dess yta.En dålig andedräkt hos hundar indikerar ofta plack och tandsten. Det är alltså inte bara obehagligt utan kan också vara ett tecken på munsjukdom. Som ett resultat av tandsten och tandköttsinflammation kan bakterier komma in i blodomloppet och orsaka allvarliga sjukdomar.Ett av följderna av tandsten är paradontit hos hundar och katter, vilket är en inflammation i tandens fästvävnad. Det är en mycket smärtsam munsjukdom som kan orsaka ätstörningar och permanenta skador. Behandlingen innebär ofta att en veterinär tar bort en kattens eller hundens tand.Sammansättning: Vatten, citrusfruktextrakt, örtoljor, alkohol*, naturligt geleringsmedel.Förpackningsstorlek 120 ml*Den angivna alkoholhalten är så låg att den inte bör orsaka oro. Det är helt normalt och ofarligt att svälja produkten.
 • Better Pets Dental Plus (80 g)

  Better Pets Dental Plus (80 g)
  Better Pets, Dental Plus - Motverkar dålig andedräkt hos hund och katt Better Pets Dental Plus är en exklusiv kombination av alger, vitaminer och mineraler som motverkar plack, tandsten och dålig andedräkt, samt stärker emalj och tandkött och motverkar inflammationer.Better Pets Dental är ett pulver som enkelt blandas med maten och tillför en lukt och smak som djuret uppskattar. Dental Plus finns i storlekarna 80 gram och 300 gram. Better Pets Dental Plus kan ges från 12 månader och rekommenderas till hund eller katt med dålig andedräkt och tandstensproblematik. Kombinationsprodukt för god munhälsa Högdoserad med C-vitamin Rekommenderas till hund och katt med tandsten och dålig andedräkt Innehåller kelp, kalcium, vitamin C & D, zink, selen samt MCT-fett Från 12 månaderFinns i två storlekar: 80 g och 300 gPassar både hund och kattIngredienser och fördelar med Better Pets Dental PlusBetter Pets Dental Plus är en exklusiv kombination av kelp, kalcium, vitamin C & D, zink, selen samt MCT-fett. Denna mix utav alger, vitaminer och mineraler motverkar plack, tandsten och dålig andedräkt samt stärker emalj och tandkött samt motverkar inflammationer. Better Pets Dental Plus innehåller kelppulver från knöltång (Ascofyllum nodosum) som växer i undervattenskogar på havets botten.Kelp har mängd positiva egenskaper samt ett naturligt innehåll av jod, som hjälper kalciumomsättning. Dental Plus innehåller korallkalk, med ett naturligt innehåll av kalcium, som stärker emalj och tänder samt ger en mängd andra positiva egenskaper för bland annat benstomme, muskler, blodet och matsmältningen.Vitamin D förbättrar upptaget av kalcium, men stärker även emalj, tänder och benstomme. För att förbättra upptaget av vitamin D, är fett tillsatt i form av nyttigt MCT-fett från kokosnöt.Dental Plus innehåller en extra hög dosering av vitamin C, då det stärker tänder och ger ett välmående tandkött genom att stödja kollagenbildningen.Better Pets Dental Plus har även zink tillsatt, som ingår i en mängd olika tandvårdsprodukter. Zink motverkar syraangrepp och dålig andedräkt samt hjälper salivproduktionen, som i sin tur rengör tänderna. Zink stöttar även benstomme, immunförsvar, syn, hud, hår och klor.Dental Plus innehåller även selen som stärker immunförsvaret och motverkar inflammationer samt hjälper päls och klor. Selen bidrar även till en normal sköldkörtelfunktion.Ska ej ges i samband med Better Pets Kelp Plus, då båda produkterna innehåller kelp och selen.

Olika sorters tandsten och plack hos katter

Plack är ett annat namn på bakteriebeläggning och när det förkalkas kallas det för tandsten. Hur vanligt förekommande det är hos katter beror ganska mycket på ras men det är också individuellt. Tandsten uppkommer lättare i vissa delar av kattens munhåla.

Det finns två olika sorters tandsten som kallas för salivsten och serumsten. De skiljer sig åt var de bildas och hur lång tid det tar för de att bildas. Salivsten kan uppstå på bara några dagar medan serumsten tar längre tid på sig.

Salivstenarna ligger ovanför tandköttskanten (supragingival) och har en ljus färg. Serumsten däremot bildas under kanten för tandköttet (subgingival). Den är svår att avlägsna och syns oftast bara när katten är sövd och ligger hos veterinär.

Så förebygger och avlägsnar du tandsten hos katt

Det är samma princip som hos människa - daglig tandborstning. Så se till att du börjar träna tandrengöring redan när den är kattunge. Skaffa en praktisk fingertandborste för katt och belöna kissen med godis under träningsfasen.

Den lättare salivstenen kan tas bort med regelbunden tandborstning om den är relativt nybildad. Kraftig tandsten måste avlägsnas hos veterinär med katten sövd.